Drie Utrechtse gemeenten bij top beste woningmarkten

PROVINCIE UTRECHT – De provincie Utrecht is sterk vertegenwoordigd in de top van best presterende woningmarkten van Nederland. Maarliefst drie gemeenten zijn terug te vinden bij de beste tien.

Hoogstgenoteerd is Eemnes met een zesde plek, Renswoude staat zevende en Woudenberg is de nummer negen. De beste woningmarkt van Nederland is te vinden in het Zuid-Hollandse Ouderkerk.

Vakblad Vastgoed en Woningmarktcijfers.nl onderzochten waar de woningmarkt het beste presteert. Ze namen alle 415 Nederlandse gemeenten onder de loep. Daarbij is onder meer gekeken naar het aantal verkochte woningen in 2012 ten opzichte van 2011, de gemiddelde verkoopprijs en het woningaanbod.

RENSWOUDE
In 2012 werden in Renswoude 21.4 procent meer woningen verkocht dan in het jaar ervoor. Mede hierdoor scoort de gemeente een 8.0 in de Woningmarkt Ranking 2012.

Volgens makelaar Ab Gaasbeek uit Renswoude is het succesverhaal in zijn gemeente te verklaren door het gevarieerde woningaanbod. “Dat is iets wat de gemeente Renswoude de afgelopen jaren goed heeft gedaan. Ze hebben goed in kaart weten te brengen waar behoefte aan is en daar is op ingespeeld.”

SPAREN
Het geheim van Renswoude lijkt ‘m vooral te zitten in de jeugd. Starters die in Renswoude zijn geboren en getogen, kiezen er massaal voor om in hun gemeente te blijven. Gaasbeek: “Daarnaast is het zo dat we hier te maken hebben met jonge mensen die geleerd hebben om te sparen. Dat hebben ze van huis uit meegekregen. Ze kunnen dus vaak eigen geld in een huis steken.”

Volgens de makelaar is het in Renswoude gebruikelijk om een huis te kopen in plaats van te huren. “Dat geven ouders door aan hun kinderen en dus kopen ook zij een huis in Renswoude.”

In de Woningmarkt Ranking zijn ook alle andere Utrechtse gemeenten terug te vinden. De woningmarkten in de grotere gemeenten doen het een stuk minder goed. Amersfoort is de nummer 90 op de lijst met beste woningmarkten en Utrecht is terug te vinden op plaats 148.

bron: rtvutrecht.nl