Minister Blok (Wonen) onderzoekt of mensen met een restschuld kunnen verhuizen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie

Dat meldt Het Financiële Dagblad maandag. Blok zou hiermee opnieuw een ingreep willen doen in de woningmarkt. In februari sloot de regering met drie oppositiepartijen het Woonakkoord.

Terughoudend
Kenners van de woningmarkt zeggen dat het voor mensen met een restschuld moeilijk is om te verhuizen, omdat banken de restschuld niet willen financieren in een nieuwe hypotheek. Volgens Vereniging Eigen Huis zullen banken en verzekeraars onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) minder terughoudend zijn om de restschuld mee te nemen naar een nieuwe hypotheek.

“Wanneer het nu misgaat in geval van echtscheiding of arbeidsongeschiktheid, vangt zo’n NHG de restschuld op. Maar zodra je om een andere reden verhuist, bijvoorbeeld omdat je werkeloos bent een nieuwe baan vindt waarvoor je moet verhuizen, lopen mensen tegen een enorm probleem aan”, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Meer lenen
Door de huidige Regeling Hypothecaire Krediet kunnen banken en verzekeraars in geval van een restschuld huizenkopers meer lenen dan 105 procent van de woningwaarde. Dat helpt de huizenkoper niet genoeg, volgens De la Porte. “De overheid kan wel zeggen dat meer lenen mogelijk is, maar de banken, de hypotheekverschaffers, zeggen simpelweg nee. In de meeste gevallen zeggen de banken dat de huizenkoper het zelf op moet lossen.”

Bovendien kent het Waarborgfonds Eigen Woning, dat de NHG verstrekt, de uitzondering op de 105 procent niet. Hierdoor is het meefinancieren van het restschuld via het NHG onmogelijk.

Restschuld
Naar schatting hebben bijna een miljoen huishoudens een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun huis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de gemiddelde restschuld 40 duizend euro. “De banken hebben dan liever dat de huizenkopers die restschuld zelf financieren. Door te lenen, of zelf te financieren of via familie”, zegt De La Porte.

Woonakkoord
Het Woonakkoord was bedoeld om de woningmarkt uit het slot te halen. Direct na het afsluiten van het akkoord zeiden critici dat de maatregelen niet ver genoeg gaan. In april zeiden achttien economen en vier organisaties van huizenbezitters en huurders dat het woonakkoord niet zal leiden tot de stabilisatie van de koop- en huurmarkt.

Het is volgens het FD niet duidelijk hoeveel mensen vanwege hun restschuld niet kunnen verhuizen.

bron:FD