Licht herstel vertrouwen in woningmarkt

AMSTERDAM – De NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland, maakt donderdag bekend hoe de woningmarkt er op dit moment voorstaat. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn huizenzoekers in het eerste kwartaal iets enthousiaster geworden over hun kansen.
De vertrouwensindicator van de belangenorganisatie van huizenbezitters steeg in de afgelopen drie maanden van 51 naar 54 punten. Vanaf januari lijkt het vertrouwensdieptepunt van eind vorig jaar te zijn gepasseerd en gaat het consumentenvertrouwen in kleine stapjes vooruit. Volgens VEH komt dat doordat er eindelijk meer duidelijkheid is gekomen over het overheidsbeleid en de hypotheekrenteaftrek.

Maar huizenzoekers ervaren nog steeds dat er een grote kloof is tussen een huis willen kopen en dat huis ook kunnen kopen. Het niet kunnen krijgen van de benodigde financiering is nog altijd een belangrijk obstakel, benadrukt VEH.

Mede daardoor daalden de huizenprijzen in januari en februari met respectievelijk 9,6 en 8,3 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder bekend. Er werden fors minder huizen verkocht omdat veel huizenzoekers eind 2012 hun koop iets naar voren probeerden te halen. Tot en met 31 december kon nog worden geprofiteerd van de oude hypotheekregels.

NVM-voorzitter Ger Hukker rekende er bij de presentatie van de jaarcijfers in januari eveneens op dat de huizenprijzen dit jaar onder druk blijven staan, met een verwachte daling van 5 tot 7 procent. Maar het aantal verkopen blijft volgens de makelaarsorganisatie waarschijnlijk op hetzelfde peil als in 2012. „De markt stuurt aan op een nieuw evenwicht”, aldus Hukker destijds.

Bron:telegraaf.nl