Gedwongen huisverkoop neemt nog steeds toe

Het aantal mensen dat gedwongen hun huis heeft moeten verkopen, blijft toenemen. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Waarborgfonds Eigen Woning die de Nationale Hypotheek Garantie uitkeert.

Het afgelopen jaar ging het om ruim 4000 woningen, zegt Arjen Gielen, directeur van het Waarborgfonds. 6 procent van het totaal. Ook in 2013 was er al sprake van een toename. Maar, zegt Gielen:

"De enorme groei die we tussen 2010 en 2013 zagen in het aantal gedwongen huisverkopen, die is nu wel wat aan het afvlakken."

Het aantrekken van de woningmarkt is voor mensen die hun huis willen verkopen een goed teken, stelt de directeur. "Tegelijkertijd is de prijsontwikkeling nog niet zodanig dat wanneer je verkoopt, je er zonder problemen vanaf komt. Het aantal mensen dat hun huis met een restschuld verkoopt, neemt nog steeds toe."

Buffer
Het NAG-fonds, bedoeld voor mensen waarvan de verkoop van hun huis onvoldoende opleverde om de hypotheek af te lossen, is daarop berekend, zegt de directeur.

"De declaraties die daaruit volgen, komen als verlies bij ons binnen. Maar op het moment is het ook zo dat door een toename in het aantal verstrekte hypotheken we het afgelopen jaar zelfs een stijging van het fonds zagen."

Dempend effect
Dat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie inmiddels is verlaagd van 290.000 naar 265.000 zal volgens Gielen eveneens een dempend effect hebben. "In 2012 is die grens enorm opgetrokken als crisismaatregel. Nu wordt dat langzaam afgebouwd zodat we over twee jaar weer uitkomen op het oorspronkelijke niveau."

Dan is de NAG er weer voor de oorspronkelijke doelgroep, stelt de directeur. "De mensen die het NAG-vangnet echt nodig hebben."

Bron: bnr.nl